Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

Gerçek SEO Uzmanı Ne İş Yapar ?

TRGamerX

Administrator
Administrator
Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
55
Beğeniler
1
Puanları
8
Konum
Türkiye
Meslek
Emlakcı / Bilgisayar / Web Site Kurucu
Geçtiğimiz günlerde potansiyel bir müşterim ile görüşürken aramızda bir dialog geçti. Eminim daha önce sizin de başınıza gelmiştir. Ben bu konuya bir açıklık getirmek istiyorum.

Olay şöyle gelişti.

Yoğun ve rekabetli bir kelimede, ticari anlamda güzel paraların döndüğü bir sektörde kapsamlı herşey dahil SEO danışmanluğı teklifi istendi, ben de fiyatı verdim. Açık konuşmak gerekirse 6.000 TL x Ay gibi bir fiyat verdim.

Aldığım cevap şuydu;
“Bir kaç SEO firması ve Freelance uzman ile görüştüm fiyatlar arasında uçurum var. Bunun sebebi nedir ? 6000 TL ile yapılan SEO işi ile 1000 TL’ye yapılan SEO işi arasında ne fark var? Kim yalan söylüyor?” şeklinde bir yanıt aldım. (SEO yaptığını sanan kenar mahalle ajansları bile bu fiyatı vermiş. Yahu ben anlamıyorum insan tutunmaya çalıştığı sektöre bu şekilde ihanet eder mi?)

İzah ediyorum…

Gerçek bir SEO uzmanı ile sadece Backlink paketi satan bir işportacıyı nasıl ayırt edersiniz ?

not: backlink satan arkadaşları tenzih ediyorum, backlink satmak demek SEO yapmak demek değildir, bunu kendileri de biliyor zaten. Kimseyi kırmak gibi bir amacım yok. Ben de bu siteden ticaret yapıp link buluyorum yeri geliyor. O ayrı mevzu.

Gerçek bir SEO uzmanının her projeye özel kafasında planladığı bir strateji ve frekans vardır, bütün bunları kurgularken pazarlama bilgisi, iş geliştirecek analitik düşünce yapısı ve yazılım ( yapılabilirlik ) gibi donanımlara sahip olmalıdır. Wordpress kurup SEO yapıyorum demek, SEO yapmak demek değildir. örnekler ile gidecek olursak.

Misal, On-Page SEO Süreçleri raporumda,

Görünürlük ( SEO visibility) : Proje başında ve her ay düzenli frekanslarda site crawl edilir, crawl sonucunda herhangi bir sıkıntı durum teşkil ediyorsa, tekrar site içi güncellemeler yapılır ve aylık audit kazanımları müşteriye raporlanır. Ayrıca müşteriye Log analiz raporuda her ay düzenli frekanslarda sunulur. Siz buna ister sayaç raporu diyin isterseniz farklı bir ölçüm raporu, ilerlemeler net bir şekilde ifade edilir. ( bir gerileme varsa, çoğu zaman olmaz sebepleri ile beraber müşteriye izah edilir.) Bütün bunların dışında Sitemap oluşturma, Noindex — canonical stratejileri geliştirme, varsa ürün feedleri oluşturma ve bu oluşturulan image ve video sitemape kadar hepsinin optimizasyonu haftalık kontroller ile gerçekleşir ve tabi raporlanır. Webmaster Search Console takibi neticesinde müşteriye anlaşılır, yorumlanmış bir rapor iletilir. Para verip SEO Tool’u üzerinden data grafik çekip müşteriye atmakla iş bitmez. Müşteri grafik yorumlamak zorunda değildir. Hayatında gram kurumsallık tecrübesi olmayan, çocukların dahi SEO yaptığını sandığını düşünürsek bunlara ekstra değiniyorum.

Sadece bu kısmı yapabilmek için, Google Search Console %100 hakimiyet, yazılım bilgisi, algoritma bilgisi gerekli olduğu taktirde Crawl araçlarının %100 hakimiyet ile kullanımı söz konusudur ( semRush, seoMoz vb…)

Aynı zamanda haftalık olarak internal link takibi yapılarak aylık raporlamalarda bunlara yer verilir. Örnek olarak neden link derinliği raporumda Anasayfa’dan sonra “x ürünü” sayfasına daha çok internal link çalışması yapabildiğimi açıklayabilirim, geliştirdiğim strateji sonrası işe yarayıp yaramadığını bir önceki paragrafta anlattığım analiz — sayaç raporunda refere ederek izah edebilirim. (bu yazıyı okuyacak bir çok seo uzmanı görünümlü arkadaşın deep link ratio nedir ya ne saçmalıyor bu dediğini duyar gibiyim.)

Bütün bu Mimari optimizasyonları yaparken en derine giderek basit bir SEO uzmanının asla önemsemediği, Site içi link deep ratio, PageRank Mapping vb.vb.vb....dediğimiz boyuta taşıyabilirim.

Site mimarisi kısmını tamamladıktan sonra tek tek sayfa mimarisine girişebilirim. Bunlar sadece title, meta , scheme optimizasyonlarından oluşmaz. Resimden videoya o sayfanın bounce rate optimizasyonuna kadar bir çok geliştirme haftalık olarak yapılır aylık olarak raporlanır.


SEO'cu Bilimsel olarak Pazarlama Neden Bilmelidir?

Ayrıca basit sanılan meta title & desc optimizasyonu üzerinde CTR geliştirmeleri yapabilirim. 1.sayfa 1.sırada olabilirsin ama, bunun faydası sana 100 aramadan 10 ise, tıklanma oranında bir sıkıntı var demektir. Bu düşük CTR oranını arttırmak için farklı stratejiler ve A/B testleri geliştirebilirim. Bütün bunları yapabilmek için pazarlama bilgi birikimi gerekmektedir.

Bu işin sadece bir kısmı tabi,

İçerik pazarlaması.. ne kadar kolay söyleniyor değil mi ? Hayatında hiç pazarlama, viral , nöro marketing, growth hacking, gerilla marketing vb.. kelimeleri duymamış bir sade editörden, pazarlanabilir & paylaşılabilir bir içerik üretmesini bekliyorsanız buyurun 1000 TL’ye bu işi yaptırın.

Editleme, bloglama, resim optimizasyonu, video optimizasyonu, Semantik uyumluluk gibi bir çok kriteri atlayın, hiç önemli değil nasılsa. ( bunların haftalık takibinin yapılıp, aylık raporlanmasına ve gelişimi takip etmeye ihtiyacınız yoksa tabi.)

Gelelim en kritik noktaya backlink…
“Ne olacak abi ya bionlukta bile 10 liraya var.” , “R10'dan bir paket aldım uçururum siteyi 40 lira ya..” gibi düşünüyorsanız elbette 1000 TL fazla bile gelebilir.

Ama gerçek bir SEO uzmanı ile çalışmak istiyorsanız. Link satın alınması değil, yıllardır avrupalı meslektaşlarımızın dilinde tüy bitiren “Link Earning” olayına gireceksiniz anlamına gelir.
Ek olarak kazanılan linkleri sadece raporlayıp bu ay buradan link kazandık demek yetmez, bunların takibi, kırık link varsa düzeltilmesi, şayet kendi sitenizin Domain Otoritesine olumsuz etki edecek ya da Penguen’in bir sonra güncellemesinde sizi tepetaklak yapacak linkleri kontrol edip bu linkleri reddetmeniz gerecektir.

Aslında backlink bir PR çalışmasıdır. PR derken PageRank’dan bahsetmiyorum, pazarlamanın temel taşı olan PR’dan bahsetmeye çalışıyorum. Bu işi bu kadar ciddiye almamız gerektiğini belirtmek istiyorum.

Ve son olarak, SEO uzmanından aldığınız raporu açtığınızda

Kazanılan linkler, indexli sayfa sayıları, top 100, top 10 , top 3 , 1.sıra hatta Zero position sıralamalarınızı direk görmeniz daha fazla detaylandırıp brand / non-brand sıralamala oranınızı takip etmek ve en önemlisi eğer bir e-ticaret yapıyorsanız organik conversionları net bir şekilde raporda görmek sizin en temel hakkınız.

Size 1000 TL’ye bu çaplı bir işi yaparım diyen kişi acaba hayatında hiç conversion optimizasyonu yapmış mı ? organic conversiyon hadi zorlamayalım organik geri dönüşüm oranı dediğimiz zaman nereye bakacağını bilecek biri mi ?

Bunları gerçekten iyi düşünmek gerekiyor.
Maalesef SEO, herkesin yapabileceğini sandığı fakat yapamadığı. Şans eseri rekabetsiz kelimelerde bir yerlere geldikten sonra ben oldum artık yaparım dediği bir yapıya büründü.
Dikkatli olmak lazım. 50.000 lira harcayarak özel yazdırdığınız sitenizi 1000 lira harcayarak SEO yaptırmaya kalkmayın, bırakın doğal kalsın, daha fazla SEO yapmış olursunuz.

İzah etmeye çalıştım, aslıda bu bile yetmez bu işin anlatılması, çok fazla "aman seocu tarafından dolandırıldım" , "vay seocular ***********" diyenler görüyorum bu ara... Bunları sorgulamadan ucuz diye herkese iş verirseniz, işinizi ciddiye almadan adımlar atarsanız, bu sadece SEO değil, bakkaldan ekmek alırken bile böyledir, burası Türkiye, maalesef kandırılsınız.

yazıyı komple yazdım imleme gibi bir amacım yok ama orjinal linkide eklemek istedim.
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
 

Admin

S.E.O
Administrator
Katılım
30 Eki 2016
Mesajlar
6,910
Beğeniler
12
Puanları
18,020
Konum
Zonguldak
Ad Soyad
Turhan Karabulut
Meslek
Emlak
Yaş
45
Çok teşekkürler seo uzmanı için güzel bilgiler yazmışsınız.
 
Üst Alt
erotik film izle sex filmleri izle hdd dolum çaycuma satılık daire çaycuma satılık daire - filyos satılık daire