Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

E-Ticaret Siteleri için Hosting Seçimi ve Yönetimi Rehberi

Murat

S.E.O
Administrator
Katılım
16 Kas 2016
Mesajlar
57
Beğeniler
0
Puanları
6
Ad Soyad
Murat
1614684054275.png

Eğer bir e-ticaret sitesi kurmak üzereyseniz ya da mevcut sanal mağazanızın barındırma planını değiştirmek istiyorsanız ve “hangi hosting paketini seçmeliyim?” sorusuna cevap arıyorsanız doğru sayfadasınız. Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “e-ticaret sitesi için hosting” konusunda kafanızda soru işareti kalmayacağını ve hatırı sayılır düzeyde bilgi sahibi olacağınızı söylemek isteriz. Buraya kadar okuduğunuz ve reklam kokan yazıları unutun. E-ticaret sitenizin ihtiyacı olan pakete, yazımızı bitirdiğinizde karar vermiş olacaksınız.
Eğer internetten para kazanmanın en iyi sonuç veren yollarından biri olan e-ticaret konusu hakkında nereden başlamanız gerektiğini ve yasal yükümlülükleri bilmiyorsanız, önce E-Ticaret Web Sitesi Kurma Rehberi başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

E-Ticaret Sitesi İçin Hosting Seçimi Yaparken İlk Olarak Neye Dikkat Etmeli?
İster bir sanal mağaza kurmak isteyin, isterseniz sıradan bir web blog sitesi kuracak olun, hosting planı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk unsur; sitenizi ziyaret etmesini beklediğiniz ziyaretçi sayısıdır. Zira ziyaretçi demek; hem trafik gibi kaynakların hızlı tüketilmesi, hem de sitedeki sorgu sayısının artmasıdır.
Özellikle e-ticaret sitelerinde, ziyaretçi sayısı doğru tahlil edilmelidir. Çünkü insanlar e-ticaret sitelerinde, normal sitelere göre daha çok vakit geçirir. Kategoriler arasında gezinmek, çapraz satış için önerdiğiniz ürünleri incelemek, kullanıcı yorumlarını okumak derken; sitenizde geçirilen süre bir hayli artacaktır.
Hosting planınızın trafik paketi ve donanımsal özellikleri ziyaretçi sayınızı karşılayacak yeterlilikte değilse, site erişim problemleri ve donma/kasma gibi sorunlar yaşanacağı için; potansiyel müşterilerinizin sitenizde gezinmekten vazgeçecektir.
  • Oniomania Hastalarını Hesaba Katmayı Unutmayın
Amerika Birleşik Devletleri’nin Pensilvanya eyaletinde bulunan Lasalle Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, “Oniomania” isimli alışveriş bağımlılığı hastalığına yakalanan kişiler; alışveriş isteklerini tatmin etmek için e-ticaret sitelerini hedef alıyor. Üniversitenin 1296 denek üzerinde yaptığı çalışmada, deneklerinin tamamının haftada en az 4 defa bir alışveriş sitesinde 2 saat ve daha fazla süre geçirdiği saptandı. Üstelik bu sürenin sonunda alışverişe dönen gezinti sayısı %2 civarında. Hosting paketinizi seçerken, alışveriş bağımlılarının sitenizde yaratacağı olası trafiği ve sorguları düşünmenizi öneririz.
  • Kadınlar E-Ticaret Sitelerinde Daha Çok Vakit Geçiriyor
Özellikle kozmetik, güzellik, welness, mobilya, dekorasyon, moda, evcil hayvan ürünleri gibi kadınların daha çok rağbet gösterdiği sektörlerde bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız size hem iyi, hem de kötü bir haberimiz var. İyi haber; kadınların e-ticaret sitelerini ziyaret etme yüzdesi erkek müşterilere göre daha fazla. Kötü haber ise internetten ürün alan kadın müşteriler, erkek müşterilere göre sitenizde daha çok vakit geçirecek. Bir ziyaretçinin sitenizde uzun zaman geçirmesi trafik ihtiyacını ve sorgu sayısını arttıracağından dolayı; hosting paketinizi bu hususu göz önünde bulundurarak seçmeniz gerekmektedir.
  • Hobi Ürünleri ve Spor Malzemeleri Satan Sitelerde Yüksek Kaynaklı Hosting Kullanmak Gerekir
Özellikle avcılık ve doğa sporları gibi sektörlerde bir sanal mağaza kuracaksanız ya da e-ticaret sitenizde böyle bir kategori olacak ise hosting için ayıracağınız bütçenizi tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Zira bu sitelerin ziyaretçileri hemen hemen haftada birkaç gün alışveriş yapmasa da sitenize düzenli ziyaret gerçekleştirebilir. Hele hele sürekli yeni ürünler eklenen bir siteniz var ise bu ziyaretler daha da artabilir. İşin kötü tarafı, insanlar hobileri için harcadıkları zamana acımadığından; sitenizde geçirilen süre de bu doğrultuda artacaktır.
Tekrar belirtmek isteriz ki sanal mağaza sahibi olmak; haftanın yedi günü, günün 24 saati dünyanın dört bir yanından gelecek müşterilere cevap verebilmeyi gerektirir. Bu bağlamda sunucu kaynakları son derece önemlidir.

Siteniz Yoğun Trafik Halinde Nasıl Tepkiler Verir?
E-ticaret sitelerindeki ziyaretçi sayısı sürprizlere açıktır. Yıl boyunca günlük 10 tekil ziyaretçiye ulaşmamış siteler dahi, bir anda on binlerce kişi tarafından ziyaret edilebilir. Örneğin; hiç kimsenin duymadığı, bilmediği bir ürün hakkında herhangi bir ana haber bülteninde yayınlanan bir haber veya ünlü bir fenomenin sosyal medya hesabında yayınlanan bir gönderi sonucunda, o ürünü satan e-ticaret siteleri ziyaretçi akınına uğrayabilir. Tam da siteniz için kırılma noktası olabilecek bu fırsatı değerlendirememek, bir e-ticaret sitesi sahibinin yaşamak isteyeceği son şey bile değildir. Peki sanal mağazanızın böyle bir senaryoda nasıl tepki vereceğini ölçmenin bir yolu yok mu? Elbette var.
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
siteye tıklayarak sitenizin ziyaret sayısı arttığında verdiği tepkiyi bir rapor halinde görebilmeniz mümkün. Linkteki site tarafından sanal mağazanıza gönderilen anlık sanal ziyaretçiler sayesinde; sitenizin gösterdiği performansın raporunu çevrimiçi olarak inceleyebilirsiniz. Üstelik ücretsiz üye olarak testi daha fonksiyonel hale getirebilirsiniz.

Ziyaretçi Sayısı Tahmini Nasıl Yapılabilir?
Elbette “web sitem bir gün ziyaretçi patlaması yaşayabilir” ihtimaline binaen, ihtiyacınızdan daha fazla özellikler sunan bir hosting paketine aylarca para ödemek de pek akıllıca ve iktisadi bir karar değildir. Bu sebeple sitenize gerçekleşecek olası trafiği de hesaplamak gerekir. Bu bağlamda Google Ads’in “Anahtar Kelime Planlayıcı” aracını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Google Ads’te bir reklam veren hesabı açarak, ziyaret almanız muhtemel anahtar kelimelerinizi alt alta yazıp, ortalama günlük muhtemel ziyaretçi sayınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Elbette sitenizi o kadar kişi ziyaret etmeyecek ama neticede hem potansiyel müşteri sayınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız, hem de sürprizlere karşı önlem alma şansı yakalayacaksınız.

Paylaşımlı Hosting İle E-Ticaret Sektörüne Girebilir miyim?
Teknik olarak “evet” cevabı vereceğimiz bu soruya, e-ticaret sitenizin sağlığı ve ziyaretçilerinizin veri güvenliği nedeni ile “hayır” cevabını veriyoruz.
Paylaşımlı hostinglerin tamamında her bir hosting hesabı, sunucu kaynaklarını ortak kullanır. Sunucunuzda bulunan komşu sitelerin aşırı trafik alması veya saldırıya uğraması, sizin siteniz için de erişim problemleri yaratabilir. Ayrıca bu sitelerdeki güvenlik açıklarından mütevellit herhangi bir güvenlik problemi oluşması durumunda, ziyaretçilerinize ait bilgiler de kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu sebeple; başlangıç seviyesindeki web sitelerinizde dahi VPS ya da VDS tipi barındırma hizmetlerini tercih etmenizi öneririz.

Tekrar etmekte fayda görüyoruz, sanal mağazanızı kurarken tasarruf edeceğiniz kalem barındırma hizmeti olmamalıdır. Bu nedenle başlangıç aşamasındaki e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere, paylaşımlı hosting seçimi rantabl bir çözüm değildir.
Ayrıca e-ticaret siteleri, gelişen teknoloji ile birlikte en çok güncellenen yazılımların başında gelir. Yeni çıkan bir eklentiyi, modifikasyonu ya da başka bir güncellemeyi sağlıklı çalıştırmanız için; sunucu erişimi olan bir barındırma planı kullanmanız gerekebilir. Paylaşımlı hosting paketlerinde sunucu tarafına erişim olmadığı için, ihtiyacınız olabilecek bir yazılımı sunucuya kurmanız da mümkün değildir.

Hangi İşletim Sistemi İle Çalışan Hosting Türünü Tercih Etmeliyim?
Hosting hesapları; aslında web sitenizin sürekli açık tutulduğu yüksek özellikli bilgisayarlardır. Her bilgisayar gibi bir işletim sistemi ile çalışır. Eğer WooCommerce, PrestaShop, Magento, Opencart gibi tabanlı bir e-ticaret yazılımı kullanacaksanız; Linux işletim sistemli bir hosting hesabı kullanmanız gerekir.
Kullanacağınız e-ticaret yazılımı Proticaret gibi ASP tabanlı ise Windows işletim sistemli bir sunucu tercih etmeniz gereklidir.

Arttırılabilir Kaynakları Garanti Eden Hosting Firmaları İle Çalışın
E-ticaret sitelerinde zaman geçtikçe ürün sayısı da doğru orantılı olarak artmaktadır. Ürün sayısının artması da; fotoğraf, video ve yazılı içeriğin artması anlamına gelir. Bu da sitenizin barındırıldığı alanın sürekli büyümesi demektir. Ayrıca ürün sayınız arttıkça ziyaretçi sayınız da fazlalaşacağından dolayı; trafik ve işlemci kapasitesini de arttırmanız gerekebilir.
Eğer kullandığınız hosting paketinin özellikleri ihtiyacınıza yönelik olarak arttırılamıyorsa; sunucu değişikliği, hatta hosting firması değişikliği yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bir e-ticaret sitesini başka bir sunucuya taşırken yaşayabileceğiniz olası veri kaybı ya da sitenin bir süre kapalı kalması gibi durumlarda, vaktinizin yanında müşteri de kaybedeceğinizi unutmamalısınız.
Bu sebeple hosting seçimi yaparken, firmanıza ileride hosting hesabınızın özelliklerini arttırıp arttıramayacağınızı mutlaka sormalısınız.

Uzun Süredir Sektörde Olan ve Bilinen Hosting Firmaları İle Çalışın
E-ticaret siteleri de neticede para kazanmak için kurulmuş işletmelerdir. Her işletme herhangi bir ürün ya da hizmet satın alırken pazar araştırması yapmak zorundadır. İşletmeye alınan bir ürünü veya hizmeti ucuza mal etmek, ticaretin altın kuralıdır. Ancak fiyat araştırmalarında akla mantığa uymayan rakamları teklif eden kişi ve firmalara karşı temkinli olmak gerekir. Özellikle sektöre yeni giren, ticari yaşantısına devam edip etmeyeceği muallak olan, yer sağlayıcı belgesi bile olmayan satıcılardan alınacak hosting paketleri, ticaretinizi sekteye uğratabilir.
Hosting sektöründe en çok yaşanan problem, yıllık olarak ücret ödeyip satın aldığınız hosting paketinin birkaç ay içinde kapanmasıdır. Özellikle yeni kurulan firmalar rekabet etmek için bazen maliyetin de altında fiyatlarla piyasaya çıkmaktadır. İstedikleri satış rakamlarına ulaşamayınca da, sunucularının bulunduğu datacenterların ücretlerini ödeyemeyip sırra kadem basmaktadırlar. İnternette yayın yapan şikayet siteleri bu tip şikayetlerle doludur. Bir sabah kalktığınızda sitelerinizin yedeğini bile alamadan hosting hesabınızın kapanması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yaşanan bir diğer problem de, küçük ölçekli hosting firmalarının sunucu sayılarının yetersizliğidir. Daha fazla kapasiteye ve kaynağa ihtiyaç duyduğunuzda bu talebinize cevap veremeyecek sayıda sunucuları olmadığı için sitenizi farklı bir firmaya taşımak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda da zaman ve para kaybetmeniz olasılıklar dahilindedir.

E-Ticaret Sitesi Barındırırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Elbette bir e-ticaret sitesi yayınlamak için buraya kadar anlattıklarımızdan daha fazlasına dikkat etmeniz gerekir. Zira sanal da olsa bir dükkan işletmektesiniz ve yapacağınız her hata müşteri kaybına neden olabilir. Bu bağlamda aşağıdaki hususlara da dikkat etmenizi öneririz.
  • E-Ticaret Siteniz İçin CDN Kullanın
Bir e-ticaret sitesinin ziyaretçi kitlesinin coğrafi pozisyonları, normal bir siteye göre daha fazla çeşitlilik gösterir. Yani Türkçe yayın yapan bir blog sitesine yalnızca Türkiye’den ziyaretçi gelme olasılığı daha fazla iken; Türkçe yayın yapan bir e-ticaret sitesine dünyanın farklı noktalarından ziyaretçi gelme ihtimali yüksektir. Yurtdışından dilimizi bile konuşamayan birçok müşteri; fiyat araştırması, herhangi bir ürünün sadece ülkemizde satılması gibi nedenlerle sitenize ziyaret gerçekleştirebilir. Genelde nadiren satışa dönen bu yurtdışı ziyaretler de hosting hesabınızın kaynaklarını tüketmektedir.
“Content Delivery Network” olarak adlandırılan ve “CDN” kısaltması ile tanımlanan teknoloji sayesinde; sitenizin bir kopyası dünyanın çeşitli noktalarındaki fiziksel sunucularda saklanır. Sanal mağazanıza erişmek isteyen kişiler, coğrafi konumlarına en yakın fiziksel sunucu üzerinden sitenize erişir. Bu sayede hem siteniz daha hızlı açılır, hem de sunucu kaynaklarınız gereksiz olarak tüketilmez.

İnternet araştırmaları yapan saygın firmaların dönem dönem açıkladığı raporlar; e-ticaret sitelerinin diğer sitelere göre daha çok saldırı aldığını göstermektedir. Ayrıca sunucu veya kullanılan e-ticaret yazılımı kaynaklı problemler nedeni ile yaşanan olumsuz durumlarda da veri kaybı olabilmektedir. Herhangi bir kötü senaryonun gerçekleşme ihtimaline karşı, sitenizin güncel yedeğini almış olmanız hayati önem taşır. Zira veri kaybı yaşayan e-ticaret sitelerinde müşteri bilgileri ve son siparişlerde kaybolacağından dolayı; para kaybetmek kaçınılmazdır.
  • Mutlaka SSL Sertifikası Kullanın
SSL sertifikası; hem ziyaretçilerinizin güvenli bir protokolden sitenizde gezinmesini sağlamaktadır, hem de SEO açısından faydalı olduğu tüm otoriteler tarafından kabul edilmektedir. Tüm bunların dışında, bazı tarayıcılar SSL sertifikası kullanmayan siteler ziyaret edildiğinde “bu site güvenli değil” mesajı göstermektedir. Bu sebeple SSL sertifikası kullanmak önemli ve gereklidir.

  • E-Ticaret Sitenizi Hızlandırın
Pizza satıcılarının bile lezzetinden ziyade hızı ile övündüğü bir piyasada, sanal mağazanızın gezinirken yavaş olması düşünülemez. Bu nedenle sayfa yüklenme hızı dahil birçok konuda sitenizi ve sunucunuzu optimize etmeniz gerekir.
 
Üst Alt
erotik film izle sex filmleri izle hdd dolum çaycuma satılık daire çaycuma satılık daire - filyos satılık daire