Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

Nginx vs. Apache / Web Sunucusu Karşılaştırma

Murat

S.E.O
Administrator
Katılım
16 Kas 2016
Mesajlar
57
Beğeniler
0
Puanları
6
Ad Soyad
Murat
1614763726422.png

Bu yazımızda popüler sunucu yönetim programlarından olan “Apache” ve “Nginx” yazılımlarını karşılaştıracağız. Ayrıca “hangi web sunucusu yazılımını tercih etmeliyim?” ve “popüler web sunucu yazılımları nelerdir?” sorularına da yanıt bulmaya çalışacağız.

Web Sunucusu Yazılımı Nedir?
Konu hakkında herhangi bir fikri olmayan okuyucularımızı düşünüp, “web sunucu yazılımı nedir?” sorusuna kısa bir cevap vererek başlamak istiyoruz.
Web sitelerinizi barındırdığınız fiziksel sunucular (yani web sitelerinize ait dosyaların 7/24 erişime açık tutulduğu bilgisayarlar), çeşitli yazılımlar ile yönetilir. İşletim sisteminden farklı olan bu yazılımlar sunucu yönetimi için esastır. Piyasada en çok kullanılan sunucu yazılımları ise Apache ve Nginx isimli yazılımlardır. Dünyadaki tüm sunucuların %96 kadarının bu iki yazılım ile yönetildiği iddia edilmektedir.

Apache Web Sunucusu
1995 yılının Nisan Ayı’nda Rob McCool adı ile bilinen Robert Martin McCool isimli programcı tarafından kodlanarak piyasaya sürülmüş olan bu yazılım, halihazırda en çok tercih edilen web sunucusu yazılımıdır. Şuan ki geliştirmeleri ise “The Apache Software Foundation” (ASF – Apache Yazılım Vakfı) tarafından üstlenilmiştir. Ancak WordPress gibi açık kaynak kodlu bir yazılımdır ve binlerce programcı tarafından geliştirilmeye devam etmektedir.
Popülerliğinin ilk nedeni eski oluşudur. Ayrıca açık kaynak kodlu yapısı ihtiyaca yönelik modifikasyonlar yapmaya uygun olduğundan dolayı da çok tercih edilir. Linux işletim sistemli sunucuların tamamında kullanılabilir.
Apache web sunucusunun iddiası; ihtiyaca göre düzenlenebilirken güvenlikten ödün vermemek ve kararlı çalışmaktır. Sizi çok fazla teknik detayla boğmamak için çalışma prensipleri konusunda ayrıntıya girmek istemiyoruz. Ama belirtmeliyiz ki; Apache web sunucusu yazılımı çalışırken rakiplerine göre daha fazla kaynak tüketir.

Nginx Web Sunucusu
Nginx; 4 Ekim 2004 tarihinde Rus asıllı ve Kazakistan doğumlu yazılım mühendisi Igor Sysoev tarafından kodlanarak piyasaya sürülen bir web sunucusu yazılımıdır. Tıpkı Apache gibi açık kaynak kodlu bir yazılım olmasına rağmen dünya üzerinde daha az geliştiricisi bulunmaktadır. Ancak yazılımcı firma tarafından sürekli yayınlanan güncellemeler bu durumu önemsiz kılmaktadır.
Nginx halihazırda yaklaşık 400 milyon web sitesi tarafından tercih edilmiş bir üründür. Bunun en büyük nedeni ise çalışırken görece daha az kaynak tüketiyor olmasıdır. Linux işletim sistemli sunucuların birçoğunda kullanılması da mümkündür. Düşük hafıza tüketimi de tercih edilmesinin en önemli etkenlerindendir.
Nginx bir proxy sunucusu gibi kullanılabilir ve http ön belleği görevi üstlenmesi de mümkündür. Bu nedenle piyasadaki kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Apache mi Daha Popüler, Yoksa Ngnix mi?
Aslına bakarsanız bu sorunun resmi bir yanıtı bulunmamaktadır. Fakat Apache’nin daha eski olmasından ve çok büyük bir geliştirici topluluğu olmasından mütevellit daha popüler olduğu öngörülmektedir. Bu öngörü bizce de doğrudur.
Sunucu tarafına sürekli müdahalelerde bulunma ihtiyacı olan projelerde popülerlik ve geliştirici sayısı önemlidir. Öte yandan geliştirici sayısı fazla olmasa da Ngnix ekibi sürekli yama ve güncellemeler yayınlamaktadır. Örneğin bu yazının kaleme alındığı tarihten iki ay önce (19 Kasım 2019 tarihinde) Ngnix tarafından beta aşamasında olan bir sürüm yayınlanmıştır. Bu sürümün bir – iki ay içerisinde stabil hale getirilmesi beklenmektedir.

Apache mi Daha Güvenli, Yoksa Ngnix mi?
Web sunucusunun güvenliği, en az erişim hızı kadar önemlidir. Fakat her iki yazılımın da güvenlik konusunda çok titiz davrandığını ve neredeyse eşit olduğunu söyleyebiliriz.
Apache’nin geliştirici topluluğunun fazla olmasından dolayı, çok sayıda yayınlanan güvenlik yamaları nedeni ile güvenlik konusunda bir adım önde imiş izlenimi verse de; Nginix de bu konuda oldukça yeterlidir.

Apache mi Daha Performanslı Çalışır, Yoksa Ngnix mi?
Bu soruyu yanıtlamak için performans ile neyin kastedildiğini bilmek önemlidir. Eğer çok fazla ziyaret edilen bir sitenin, ziyaretçi trafiğine optimum derecede yanıt verilmek isteniyor ise RAM gibi kaynakları daha az tüketen Nginix tercih edilmelidir.
Fakat az kişi tarafından ziyaret edilen ama sunucu tarafı ihtiyaca yönelik sürekli geliştirilmesi gereken bir siteden söz ediyor isek; Apache server tercih edilmesi daha faydalıdır.

Apache mi Daha Esnek Çalışma İmkanı Sunar, Yoksa Ngnix mi?
Web teknolojileri her gün kendini yenilemektedir. Bu bağlamda sunucu yöneten kişilerin bu teknolojiye uyum sağlaması gerekir. Daha evvel de bahsettiğimiz gibi Apache, bir anlamda kişiselleştirilebilir yapısı ile esneklik bakımından bir adım öndedir. Hatta birçok modifikasyonu eklentilerle yapmak mümkündür. Popüler olarak kullanılan onlarca farklı eklentisi bulunmaktadır.
Apache; .htacces aracı yardımı ile bağlantıları özelleştirmeye olanak tanır. Bu özellik Ngnix yazılımında desteklenmez. Kısacası Apache daha esnek çalışma imkanı sağlayan bir web sunucusu yazılımıdır.

Hangi Web Sunucusu Yazılımını Tercih Etmeliyim?
Aslında bu sorunun cevabı tamamen sizin projenizin detaylarında gizlidir. Eğer çok fazla ziyaret almayan ama sürekli ihtiyaçlarınıza yönelik sunucu modifikasyonu yapmanız gereken bir projeniz var ise Apache yazılımını tercih edebilirsiniz. Fakat trafiğiniz oldukça fazla ise daha az kaynak tüketimine ihtiyaç duyan Nginx kullanmanız daha avantajlı bir seçim olabilir.
Apache’nin daha büyük bir geliştirici topluluğuna sahip olması seçiminizi Apache’den yana kullanmanıza neden olabilir ya da Ngnix’in vekil sunucu olarak kullanılabilme özelliği kararınızı etkileyebilir.
Aynı sunucuda hem Apache, hem de Ngnix kullanmak mümkündür. Eğer sunucunuzu VPS olarak bölümlere ayırdıysanız, farklı siteleriniz için farklı sunucu yazılımları kullanabilirsiniz.
 
Üst Alt
erotik film izle sex filmleri izle hdd dolum çaycuma satılık daire çaycuma satılık daire - filyos satılık daire