- Katılım
- 30 Eki 2016
- Mesajlar
- 6,927
- Beğeniler
- 12
- Puanları
- 18,020
- Konum
- Zonguldak
- Ad Soyad
- Turhan Karabulut
- Meslek
- Emlak
- Yaş
- 45
TRAFİK VE ÇEVRE - Trafik Polisin İşaretleri
TRAFİK İŞARETLERİNE UYMA ÖNCELİK SIRASI
1. Trafik görevlisinin işaretleri,
2. Işıklı ve sesli trafik işaretleri,
3. Trafik işaret levhaları,
4. Yol çizgileri
TRAFİK POLİSİNİN HAREKETLERİ
Kavşaklarda bir yöne geçiş izni, diğer yöne bekleme durumu;Trafik Görevlisinin Kol ve omuz istikametindeki araçlar geçer. Ön ve arka kısmında ki araçlar durup beklemelidir.
Kavşaklarda tüm yönlere dur işareti;
Trafik Görevlisi sağ veya sol kolunu yukarı kaldırdığında bütün yönlere dur anlamındadır. Daha önce geçmekte olanlar tamamen duracak, daha önce durup beklemekte olanlar ise harekete hazırlanmalıdır.
Yolun trafiğe açık olması hali: Trafik görevlisinin duruş pozisyonuna göre; sağ ve sol kol istikametinde olan yollar trafiğe açık, ön ve arka cephesinde olan yollar kapalıdır.
Yolun bütün yönlere kapalı olma hali: Trafik görevlisi sağ veya sol kolundan biri yukarı, diğerini aşağı pozisyona çevirdiğinde yol bütün yönlere kapalı olup daha önce kendisine açık olan yolun kapanacağı, kapalı olan yolun ise açılacağı anlamındadır. Trafiği Yavaşlatma İşareti
Trafik görevlisi, yavaşlatmak istediği yöne cephesi dönük durur ve sağ yada sol kolunu omuzdan yere paralel oluncaya kadar kaldırıp 45 derece ile 90 derece arasında yavaş yavaş sallar.Trafiği Hızlandırma İşareti
Trafik görevlisi, sağ veya sol kolunu dirsekten kırmak suretiyle eli yukarıda olacak şekilde kısa açı ile başa doğru ileri geri hareket yapar.
Araç Durdurma İşareti
Trafik görevlisinin, sağ kolunu yukarı kaldırıp sol eliyle sağ tarafı göstermesi araç durdurma işareti “Sola” , Sol kolunu kaldırıp sağ eliyle sol tarafı göstermesi ise araç durdurma işareti “Sağa” dır.
Görevli kişinin düdüğünü kısa kısa, uzun süreli çalması hızlan, uzun, güçlü ve kesiksiz olarak çalması dur anlamındadır.
Gece Geç İşareti: İşaret çubuğunun ışıklandırılmış ucu baş hizasından yere paralel oluncaya kadar açılmak suretiyle yapılan harekettir.
Gece Dur İşareti: İşaret çubuğu vücudun sağından soluna doğru 45 derecelik bir açı ile hareket ettirilir.
Gece Yön Belirtme: Trafik Görevlisi bir eliyle gidilmesi gereken yönü gösterir diğer eliyle o yöne doğru işaret çubuğunu geniş bir açıyla hareket ettirir.
Gündüz Yön Belirtme: Trafik görevlisi gidilmesi gereken yöne doğru bir elini yere paralel olarak açar diğer elini de aynı yönde göğüs hizasına getirir
Trafik görevlisi Sağ ve Sol Tarafa Trafik Gidebilir