Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

İnternet Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Murat

S.E.O
Administrator
Katılım
16 Kas 2016
Mesajlar
57
Beğeniler
0
Puanları
6
Ad Soyad
Murat
1614455275350.png

Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “basit bir internet sitesi nasıl kurulur?” sorusuna cevap bulacak, “internet sitesi kurma maliyetleri” hakkında ortalama bir fikir sahibi olacak, “site kurma programları” olarak bilinen CMS içerik yöneticileri ile ilgili önemli bilgilere sahip olacaksınız. Okuduğunu bilgilere tekrar göz atabilmek için sayfayı sık kullananlara ekleyebilirsiniz.

Bir internet sitesini kurabilmek için üç ana unsura ihtiyacınız vardır.

  1. Hosting
  2. Domain
  3. Script/Tema

Hosting Nedir?
En basit tabiri ile internet sitenizin yayınlanması için kiraladığınız arsaya hosting denir. Hostingler; hosting firmasının satış politikaları doğrultusunda aylık ya da yıllık olarak kiralanırlar. Hosting hizmetinde web siteniz; internet bağlantısı ve donanım yönünden yüksek kapasiteli bir bilgisayarda, günün 24 saati açık tutulmaktadır. İnternette bulunan ziyaretçileriniz, sizin sitenizin ip adresini Google Chorme gibi tarayıcılara yazarak, sitenizin host edildiği (yani barındırıldığı, açık tutulduğu) bilgisayarda size ayrılan bölüme bağlanırlar. Bu söylemden anlaşılabileceği gibi hosting hizmeti veren bilgisayarlarda birden fazla site bulunabilir.


Domain Nedir?
Aslında her sitenin bir ip adresi vardır. Fakat ip adresleri tıpkı telefon numaraları gibi uzun ve nümeriktir. Örneğin, şuan okumakta olduğunuz blogun ip adresi “77.245.150.238” şeklindedir. Yani sizin Google Chorme yada farklı bir tarayıcıya “http:// 77.245.150.238” yazmanız halinde geleceğiniz adres bu sitedir. Fakat bu oldukça meşakkatli bir işlemdir. Zira, yirmi farklı sitenin sürekli ziyaretçisi olsanız (ki bu sayı daha fazladır) her biri için buna benzer numaraları ezberlemek zorundasınız. Bu işin zorluğundan kurtulmak için ise web geliştiricileri telefon rehberinden esinlenerek “domain” adı altında bir ürün geliştirmiştir.

Domain; web sitenizin ip adresinin tanımlandığı, .com,.net,.org gibi yüzlerce uzantısı olan, harf ve/veya rakamlardan oluşturabileceğiniz, akılda kalması daha kolay bir çözümdür. Name Server denilen teknoloji ile sitenizin ip adresi; sizin seçtiğiniz domain’e tanımlanır ve ziyaretçiler tarayıcıya sitenizin domain adresini yazdıklarında direk olarak siteniz açılır. Tıpkı tarayıcıya http:// 77.245.150.238 yerine
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
yazmak örneğinde de görebileceğiniz gibi.


Script/Tema Nedir?
Scirpt ya da tema; hostinginize kurduğunuz sanal binanın (yani web sitesinin) Front-End ve Back-End kodlanmış web sitenizdir. Ziyaretçinin gördüğü alanlar, arka planda çalışan uygulamalar, sitenizdeki içerikler, aklınıza gelen gelmeyen birçok unsur scriptin veya temanın içindedir.

Scriptler / temalar da tıpkı gerçek binalar gibi inşa edilirler. Gerçek bir binanın inşasında kum, çimento, demir gibi inşaat malzemeleri kullanılırken; sanal binanızın yapımında “kodlama” denilen yöntem kullanılır.

Kodlama (yani kod yazma) kendi içinde de yöntemlere ayrılır. Kimi web siteleri PHP kodlama dili ile kodlanırken, kimisi ASP kodlama dili ile kodlanır. Gerçek hayatta betonarme, prefabrik, ahşap gibi farklı malzemelerden yapılar inşa edilirken; sanal dünyada da farklı kodlama dilleri ile yapılar inşa edilir.

Aynı zamanda WordPress alt yapısını kullanarak open source tasarlanmış ve kodlanmış harika temaları kullanarak web sitenizi kod bilgisine ihtiyaç duymadan kurabilirsiniz.

Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Web sitesinin gereksinimlerini saptadığımıza göre artık “basit bir web sitesinin nasıl kurulur” sorusuna cevap aramaya başlayabiliriz. Fakat ilk belirlememiz gereken husus; bu web sitesinin hangi amaca hizmet edeceğini tam olarak belirlemektir. Zira, kurmak istediğiniz site; arada bir yazılarınızı paylaşacağınız bir kişisel blog, firmanızın internetteki bürosu anlamına gelen kurumsal web sitesi, piyasaya sunduğunuz ürünleri müşterilere sunmak için kullanacağınız bir e-ticaret sitesi olabilir. Hatta bunların hepsini bir web sitesi içinde de yapmak isteyebilirsiniz.

Biz bu yazımızda hem yazdığınız yazıları paylaşabileceğiniz, hem firmanızı tanıtabileceğiniz, hem de ürünlerinizi satabileceğiniz komplike bir web sitesini nasıl kuracağınızı anlatacağız.

Domain adresinizi belirleyip başlangıç seviyesindeki bir Linux hosting ile işe başlayacağız. Hosting’in başlangıç seviyesinde olması maliyetleri düşürmek açısından önemlidir. Çünkü, yeni açılan bir web sitesi (eğer özel bir proje değil ise) çok fazla ziyaretçi çekmeyeceğinden ve çok fazla alan kaplamayacağından dolayı, ucuz hosting paketleri işimizi çözecektir. Eğer hosting paketiniz zaman içinde sitenizin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalır ise fiyat farkı ödeyerek her zaman bir üst pakete geçebilirsiniz.

Linux hosting tercih etmemizin nedeni ise bu yazımızda tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir CMS içerik yöneticisi olan Wordpres’i anlatacak olmamız ve “Wordpress site nasıl kurulur?” sorusuna cevap verecek olmamızdır.

WordPress ile Web Site Nasıl Kurulur?
WordPress; yüz binlerce (belkide milyonlarca) yazılımcı tarafından sürekli geliştirilen bir ücretsiz script çeşididir. WordPress tam kapasite performans ile sadece Linux hosting paketleri üzerinde çalışır.

İyi bir hosting firmasının sunduğu hosting yönetim panelinde (örneğin, CPanel), WordPress tek tıklama ile kurulur. Evet, eğer hosting satın aldığınız firmanın paneli destekliyor ise; kullanıcı adı ve şifrenizle panele girip bir – iki tıklama ile (hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan) bir dakika gibi kısa bir sürede sitenizi kurabilirsiniz.

Aşamalar halinde anlatmak gerekirse;

  1. Domain adresine karar verilir ve domain satın alınır.
  2. Hosting firmasına karar verilir ve domain firmanın belirttiği Name Server adresine yönlendirilir. Eğer domain ve hosting aynı firmadan alınmış ise bu işlem otomatik olarak yapılmaktadır.
  3. Firmadan alınan hosting panel bilgileri ile panele girilir ve tek tıkla WordPress kurulur.
İşte bu kadar basit. Aktardığımız bu bilgiler ile 10 dakikadan kısa bir sürede web sitesi sahibi olabilirsiniz.

WordPress Tema ve Eklenti Kurulumları
Yukarıdaki bilgiler ışığında temel bir web sitesini nasıl kurduğunuzu öğrendiniz. Bu vesile ile “webmaster dünyasına hoş geldiniz” diyebiliriz. Fakat tahmin edeceğiniz üzere site kurulumu bunlarla bitmiyor. Daha kat etmemiz gereken uzun bir yol var.

Yazımızın başından beri daha anlaşılır olmak için, “web sitesi nasıl kurulur?” sorusuna; gerçek binalara benzeterek cevap vermeye gayret ettik. Gayretimizi devam ettirmek adına WordPress temalarını ve wordpress eklentilerini de bu yolla anlatmaya devam edeceğiz.

Tema; bir web sitesinin iç ve dış cephesidir. Nasıl ki gerçek bir binanın ziyaretçiler tarafından görünen bölümlerine “cephe” deniliyor ise web sitelerinin de ziyaretçileri tarafından görülen bölümlerine “tema” ya da “ara yüz” adı verilir.

WordPress geliştiricileri bu script için yüz binden fazla ücretli ve ücretsiz tema tasarlamıştır. Diğer yazılarımızı kontrol ederek ücretsiz wordpress temaları hakkında bilgi alabilir ve bu temaları edinebilirsiniz.

Elbette gerçek bir binanın çeşitli eklentileri vardır. Mesela iklimlendirme sistemleri, güvenlik sistemleri, haberleşme sistemleri bir binanın eklentileri arasındadır. Kombi, klima, güvenlik kamerasıi hatta kapı zili için bina eklentisi diyebiliriz. Web sitenizin de kullanıcıların ve sizin faydalanması için çeşitli eklentilere ihtiyaç duyduğunu söylemek isteriz.

Örneğin, ziyaretçilerinizin size ulaşmak için doldurdukları iletişim formu bir eklentidir. Genelde “contact form 7” isimli eklenti kurularak bu özellik aktif hale getirilir. Öte yandan güvenlik, site hızı, seo gibi farklı amaçlara yönelik wordpress eklentileri de bulunmaktadır.

Sitenize bir wordpress temasını ve wordpress eklentilerini genelde herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan, birkaç tıklama ile kurabilirsiniz. Ancak; bazı profesyonel wordpress temaları ve eklentileri kodlama bilgisi gerektirebilir. Ancak gerek yurt içinde, gerekse yurtdışında fazla sayıda wordpress geliştiricisi olduğu için; ihtiyacınız olan teme ya da eklentiyi kurdurtmak, hatta ihtiyacınıza özel kodlatmak diğer scriptlere göre daha ucuza mal olacaktır.

WordPress ile E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
WordPress; “woocommerce” isimli eklentisi ile e-ticaret sitesi kurmanıza da imkan vermektedir. Dürüst olmak gerekirse, yüzlerce ürünü sergilemek ve satmak için an itibarı ile yeterli değildir. Ancak kuracağınız web sitesinde satacağınız ürün sayısının çok fazla olmaması durumunda woocommerce size tek başına yeterlidir.

Yine piyasada binlerce “woocommerce teması” bulunmaktadır. Bunun dışında Türkiye’de ödeme sistemi hizmeti sunan kuruluşların neredeyse tamamı , wordpress sitenizden tahsilat yapabilmeniz için ücretsiz eklentiler sunmaktadır. Bankaların sanal poslarını sitenize entegre etmenizi sağlayacak eklentilerin büyük bir kısmı ücretsizdir ya da çok düşük fiyatlara satılmaktadır.

Diğer CMS Sistemleri

Piyasada WordPress ile aynı işi gören Joomla, Drupal, Typo3, Serendipty, Dotclear, ImpressPages, Chamilo gibi kişisel blog ve kurumsal web site kurabileceğiniz CMS sitemleri olduğu gibi; Opencart, Magento, PrestaShop, osCSS gibi e-ticaret konusunda uzmanlaşmış CMS sistemleri de vardır. Üstelik bu CMS sistemlerinin hemen hemen hepsi; tıpkı WordPress kurma işleminde olduğu gibi birkaç tıklama ile yapılabilmektedir.

İnternet Sitesi Kurma Maliyetleri
Aslında bu maliyetler için stadart bir bedel belirlemek nerede ise imkansızdır. Çünkü, web sitesinin maliyetini belirleyen tek unsur tamamen sizin beklentinizdir. Günümüz şartlarında 200 T.L. gibi komik bir rakama, ücretsiz temalar ve eklentiler kullanarak, dakikalar içinde basit bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Fakat, milyonlarca dolar para harcayarak da bir web sitesi yayınlamanız mümkündür.

Eğer web sektörüne yeni girdiyseniz ve ömrünüzün geri kalanında bu sektörden az ya da çok para kazanmak istiyorsanız; web dünyasına merhaba demek adına en düşük maliyetlerle başlamanızı tavsiye ederiz. Bu minvalde;
  1. Domain
  2. Hosting
  3. Seçeceğiniz bir CMS sistemi
Sizin için yeterli olacaktır. Fakat web’e bir e-ticaret sitesi ile giriş yapacaksanız; maliyetleriniz biraz daha artacaktır. Zira bir CMS sistemi kullansanız bile; satmaya çalıştığınız ürün veya hizmetin çeşidine göre ekstra gereksinimlere ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin, kargo modülü gibi.

Hazır Web Sitesi
Niobe Web Hazır Web Sitesi İle Ayda 1 Dolar’dan Daha Ucuza Profesyonel Bir Web Sitesi Sahibi Olabilirsiniz

Eğer herhangi bir CMS sistemini kullanmak hala gözünüzde büyüyor ise size harika bir haberimiz var! Niobe Web “Hazır Web Sitesi” ile aylık 1 USD’den daha az ödeyerek, profesyonel görünümlü ve fonksiyonel bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Üstelik tam istediğiniz gibi bir web sitesini kurmak, bir sosyal medya hesabı kullanmak kadar basit. Ayrıca; seçeceğiniz paketin fiyatına hosting, domain ve e-posta ücretleri de dahil. Web siteniz için limitsiz sayfa oluşturacağınız paketlerin tamamı mobil tarayıcı uyumlu olduğu için, akıllı telefon ve tabletlerden sitenizi ziyaret eden kullanıcılara da ulaşabileceksiniz.

Eğer ürün ve hizmetlerinizi internet üzerinden satmak için bir e-ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız; Niobe Web Hazır Web Sitesi uygulaması ile bunu bir saat gibi kısa bir sürede yapmanız mümkün. Üstelik kampanya dahilinde ayda 3,99 USD gibi makul bir ücret ödeyerek. Bu fiyatlardan daha uygun rakamlara profesyonel bir e-ticaret sitesi sahibi olamayacağınızı belirtmek ve kampanyayı kaçırmamanızı önermek isteriz.

Niobe Web Hazır Web Sitesi paketlerini incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İşte en can alıcı nokta burasıdır. Özellikle, sanal dünyadaki profesyonel yaşantısının başında olanlar, yanlış çözüm ortağı seçmeleri nedeni ile maça 5-0 yenik başlamaktalar. Karşılaşmaya en azından 0-0’lık bir skorla başlayabilmeniz için, hosting fimanıza aşağıdaki soruları sormalısınız.

  1. Yer sağlayıcı belgesi var mı? (BTK tarafından verilir. YS Belgesi olamayan işletmelerin hosting hizmeti vermesi yasaktır. Herhangi bir mağduriyet durumunda hakkınızı arayacağınız bir merci olması için YS Belgesi önemlidir)
  2. 7/24 teknik destek sunuyor mu? (Web siteleri 24 saat erişime açık olması gerek sistemlerdir. Bu sebeple çıkabilecek herhangi bir sorunda ticket veya benzeri bir sistemle 7/24 ulaşılabilmelidir.)
  3. Ciddi referansları var mı? (Web hosting firması tıpkı berberiniz ya da muhasebeciniz gibidir. Sık sık değiştirilmemelidirler. Ciddi referansları olan hosting firmalarında sorun yaşamayacağınız yada daha az yaşayacağınız için bu durumu sorgulamalısınız)
 
Üst Alt
erotik film izle sex filmleri izle hdd dolum çaycuma satılık daire çaycuma satılık daire - filyos satılık daire