Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

Spam Nedir?

Murat

S.E.O
Administrator
Katılım
16 Kas 2016
Mesajlar
57
Beğeniler
0
Puanları
6
Ad Soyad
Murat
1614457653971.png

Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde, web dünyasında sıkça kullanılan “spam” terimine hakim olacaksınız. Ayrıca “Spam’dan nasıl korunabilirim?” sorusuna da cevap bulacaksınız.

İngilizce bir terim olan spam, dilimizde “istenmeyen” anlamına gelmektedir. Spam terimi ilk başlarda sadece istenmeyen e-posta iletileri için kullanılsa da son beş yıldır; genel kitle tarafından hoş görülmediği halde internet üzerinde yapılan tüm davranışlar için kullanılmaktadır.

Özellikle SEO çalışmalarında doğal olmayan aşırı backlink alımı “spam backlink” ya da “spam link” olarak tabir edilir.

Forum sitelerinde bile bir kullanıcı tarafından ardı ardına gönderilen mesajlara verilen tepki “spam yapma” şeklindedir.

Kısacası spam; internette doğal olmayan ve hoş karşılanmayan hareketlerin tümüne verilen ortak isim haline gelmiştir.

Spam E-Posta Nedir?
Spam e-posta en basit tabiri ile siz istemediğiniz halde size yollanan elektronik postalardır. Geneli kimlik avı ve ticari içerikli olan spam e-postalar, zaman zaman hiçbir ticari amaç gütmeden salt bir fikri yaymak ya da kamuoyu oluşturmak adına da gönderilebilir.

E-posta servisi sağlayıcı firmalar tarafından spam postalara karşı güçlü bir mücadele başlatılmış olsa da, spam mail yollayan kişiler tarafından her gün yeni metotlar geliştirilmektedir. E-posta servis sağlayıcı firmaların spam ile mücadelede çok da başarılı olmadığı aşikardır. Zira bazen gerçekten beklediğiniz bir elektronik postanın spam klasörüne düştüğünü; hiç alakanız olmayan biri tarafından gönderilen ve gerçekten spam olan postanın ise gelen kutunuza düştüğünü görürsünüz.

Neden ve Nasıl Spam E-Posta Alırım?
Spam e-posta, yıllardır var olan büyük ama illegal ve ucuz bir reklam metodudur. İllegaldir zira e-posta adresinizin telefon numaranızdan bir farkı yoktur. E-posta adresi bir haberleşme noktasıdır ve gerçekten sizin izin verdiğiniz kişiler tarafından ileti yollanmalıdır.

Bu illegal metot, piyasada birçok firma tarafından sıklıkla tercih edilir. Bilinen en ucuz reklam metodu olan spam mail gönderiminde; demografik yapı, ilgi alanları ve satın alma alışkanlıkları gözetilmeksizin e-posta gönderimi yapılır. Amaç olabildiğince çok kişiye gönderim yaparak hedef müşterilere ulaşabilmektir.

E-posta adresinizi bir web sayfasında, bir mail gurubunda, bir ilanda ya da herhangi bir yerde yayınlamanız durumunda; spam mail alma olasılığını arttırmış olursunuz. Bu işlemi yapan firmalar, genelde özel yazılımlarla; tüm interneti tararlar ve yayınlanan e-posta adreslerini toplarlar.

Belirtmek gerekir ki; e-posta adresinizi hiçbir yerde yayınlamasanız bile spam mail alımına maruz kalmanız mümkündür. Zira bazı yazılımlar, internet üzerinde yayın yapan domainlerin ve e-posta servis sağlayıcıların sağladığı mail adreslerinin başına gelişi güzel isimler ekleyerek spam posta gönderimi yapmaktadır.

Ayrıca bilgisayarınızda virüs taraması yaparak zararlı yazılımları silmeniz de spam e-posta almanızı engelleyecektir. Bazı virüsler sadece e-posta, telefon numarası, kredi kartı numarası gibi bilgileri ele geçirmek amacı ile geliştirilirler.
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
yayınlanan yazımızı inceleyerek, size uygun antivirüs programına karar verip, resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Spam E-Posta Aldığımda Ne Yapmalıyım?
Spam e-posta aldığınız zaman yapmanız gereken tek şey o elektronik postayı açmadan spam olarak işaretlemektir. Çünkü spam gönderimi yapan firmalar, kullandıkları yazılımlar sayesinde, ilgili postayı açıp açmadığınızı görür. Bu postaları açıyor olmanız, daha fazla spam mail alacağınız anlamına gelmektedir.

Spam E-Posta Alımını Nasıl Engellerim? Spam E-Posta Engelleme Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki başlıkta da açıkladığımız gibi, spam posta alımını engellemenin ilk yolu; postayı açmadan spam klasörüne göndermektir. Ayrıca posta gönderici adresi de engellemeniz halinde; en azından o adresten e-posta alımını durdurabilirsiniz. Gmail ve Yadex gibi bir e-posta sağlayıcı firma kullanıyorsanız, “e-posta şikayet” butonunu kullanarak şikayette bulunmanız da spam ile mücadele anlamında faydalı olacaktır.

Kendi alan adınıza ait e-posta adresleri kullanıyorsanız; sistem yöneticinizle konuşup, spam posta yollayan adresin engellenmesini isteyebilirsiniz.

Eğer istenmeyen posta, büyük bir firma tarafından atıldı ise (ki bu genelde spam değildir, mutlaka bu firmaya size posta yollaması için bir tarihte izin vermişsinizdir.) postanın alt kısmında “E-Posta Bülteninden Ayrıl” gibi bir seçenek bulunur. Bu butona tıklamanız, bir daha posta almamanız için yeterlidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken ve hayati önem taşıyan bir nokta vardır. İnternet üzerinden çeşitli yazılımları kullanarak, posta gönderen adresin istenildiği gibi gösterilmesi mümkündür. Mesela; Niobehosting ile hiçbir alakası olmayan biri, [email protected] adresinden gönderilmiş gibi bir posta yollayabilir. Yollayan firmanın büyük bir firma olmasına münhasıran “E-Posta Bülteninden Ayrıl” bağlantısına tıkladığınızda, açılan sayfada kişisel bilgileriniz (cep telefonu numarası, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası gibi) isteniyor ise; tahminen bir dolandırıcılık vakası ile karşı karşıyasınız demektir. Zira iyi niyetli hiçbir firma, e-posta bülteninden ayrılmak için sizden bu bilgileri istemez.

Maillerim Neden Spam Klasörüne Düşüyor?
Bugüne kadar hiçbir spam girişiminde bulunmamış olmanıza rağmen, yolladığınız e-postalar karşı tarafın spam klasörüne düşebilir. Bazen yolladığınız hayati nitelikteki bir e-posta, spam klasörüne düştüğü için maddi – manevi zarara uğrayabilirsiniz. Karşı taraftaki e-posta hesabının sizi “Bu İleti Spam Değil” şeklinde işaretlemesi genel olarak bu sorunu ortadan kaldırır.

İletilerinizin e-posta servisleri tarafından spam olarak algılanmaması için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Bu önlemleri aşağıda başlıklar halinde açıklıyoruz.

  • E-Posta Spam Filtreleri Tarafından Engellenecek Kelimeleri E-Posta Konu Kısmında Kullanmayın
E-posta spam filtreleri belli bir algoritmaya göre çalışır. Bu algoritmada, o tarihe kadar spam olarak işaretlenen e-postaların başlıklarında kullanılan kelimeler analiz edilir. Bu kelimelerin kullanıldığı e-postalar kullanıcılar tarafından genel de spam olarak işaretlenmiş ise, sizin e-postanızın da spam olarak değerlendirilmesi mümkündür.

“Fırsat”, “çekilişsiz kurasız”, “bedava”, “indirim” kelimelerini içeren başlıklar, kuvvetle muhtemel otomatik şekilde spam klasörüne düşer.

  • E-Postalarınıza Dosya Eklemeyin
E-posta içeriğine dosya eklemek de, postanızın spam klasörüne düşmesine neden olabilir. Ayrıca yolladığınız dosyanın boyutları nedeni ile hedef kişi e-postanızı alamayabilir. Bu sebeple, Google Drive gibi tanınmış bulut depolama alanlarına eklediğiniz dosyaların linklerini kullanmak, spama düşme olasılığını düşürür.

  • İmza Kısmına Adres ve Telefon Ekleyin
Özellikle şirket postalarındaki imza kısmına adres ve telefon eklemek, spam filtreleri tarafından engellenmemenin bir yoludur. Kişisel postalarda dahi bu işlemi yapmak gereklidir.

  • Hatalı E-Posta Adreslerini Adres Defterinden Çıkarın
Özellikle bir e-posta gurubuna posta yollarken bu sorunla karşılaşılır. Bir dönem aktif olarak kullanılan bir e-posta adresi, herhangi bir sebeple artık kullanılmıyor olabilir. Kullanılmayan bir adrese ısrarla e-posta yolluyor olmanız, spam filtreleri tarafından engellenmenize neden olacaktır.

  • İmla Kurallarına Özen Gösterin
Özellikle İngilizce yazılan postalarda imla kurallarını katletmek, gönderinizin spam olarak algılanmasına sebep olur. Bu sebeple imla kurallarına azami ölçüde dikkat ederek posta göndermelisiniz.

  • E-Posta İçeriğini Kişiye Özel Yapın
Kişiye özel gönderdiğiniz e-postalarda mutlaka kişinin adı ile hitap ederek başlayın. Spam filtreleri, hitap ile başlayan postaları genelde engellemezler. Fakat bu hitap “Dear Sir/Madam” ya da “İlgili Kişiye” şeklinde olmamalıdır.

  • CC ve BCC Kullanın
Yolladığınız bir postadan başka bir e-posta adresinin de haberdar olması gerekiyor ise “CC” ve “BCC” alanlarını kullanın. Toplu gönderim yapılan postalar “reklam içerikli posta” olarak nitelendirileceğinden dolayı, e-posta spam filtreleri tarafından ilk sırada engellenir.

  • E-Posta İçeriğindeki Linklere Dikkat Edin
E-posta servis sağlayıcı firmalar tarafından herhangi bir sebeple güvensiz olduğu düşünülen sitelere ve yeni açılmış web sitelerine link vermeyin. Ayrıca link verirken kullanıcıları yanıltmayın. Mesela, e-postanızın içieriğindeki “niobehosting.com/blog” linkine tıklayan kullanıcıyı başka bir bağlantıya yönlendirmeyin.

  • Fotoğraflara Alt Yazı Ekleyin
Oluşturduğunuz e-postanın içeriğine fotoğraf ekliyorsanız, o fotoğrafa ilişkin kısa bir alt yazı ekleyin. Alt yazılar bir cümleyi geçmemeli ve fotoğraf ile ilgili olmalıdır.

  • “E-Posta Almak İstemiyorsanız Tıklayın” Botunu Ekleyin
Eğer bir postanın altında “E-Posta Aboneliğinden Ayrıl” gibi bir link varsa, spam filtreleri bu postayı spam olarak değerlendirmeyebilir. Zira algoritmanın değerlendirilmesi “kullanıcı e-posta almak istemez ise bunu kendisi yapabilir” şeklinde olacaktır. Bu sebeple, bu seçeneği postaya eklemek, spama düşmemek için elzemdir.

  • E-Postanızı Okumayacak Kişilere Göndermeyin
Bazı e-posta spam filtreleri, yolladığınız postaların okunma oranını da analiz eder. Örneğin; sürekli posta yolladığınız bir kullanıcı, yolladığınız postaları okumuyor ise, spam olarak işaretlemese dahi, filtreler tarafından postalarınız spam olarak değerlendirilebilir.

Spam E-Posta Yasal mı?
Spam e-posta yollamak hem ülkemizde, hem de modern internet kanunlarını uygulayan ülkelerde yasal değildir. Spam e-posta yollamanın an itibarı ile bir hapis cezası olmasa da, ağır para cezaları vardır. Ancak çoğu zaman VPN ve gerçek bilgileri yansıtmayan sunucular ile yapılan bu tür gönderimler için iz sürebilmek oldukça zordur.
 
Üst Alt
erotik film izle sex filmleri izle hdd dolum çaycuma satılık daire çaycuma satılık daire - filyos satılık daire